Kladdkaksbitar med polkagristryffel


Nu har jag provat fram en ny makalöst god efterrätt - kladdkaksbitar (eller tårta) med polkagristryffel. Kladdkaka-deluxe kan man säga. :) Jag gjorde kladdkakssmeten i en fyrkantig form (ca 20x20 cm) för att lättare kunna göra bitar av den men det går ju lika bra att göra en rund kladdkaka och sedan skära tårtbitar vid servering.


KLADDKAKA MED POLKAGRISTRYFFEL

Börja med att göra kladdkakan och låt den svalna. Gör sedan polkagristryffeln och bred den över kladdkakan. Strö över lite krossade polkagrisar och låt stelna i kyl. Skär sedan i bitar eller servera som en tårta.


KLADDKAKA
Ugn: 175 grader

100 g smör
2 dl strösocker
2 st ägg
1,5 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt

Gör såhär
Smält smöret i en kastrull och dra sedan av kastrullen från plattan. Blanda i socker och ägg och rör noggrant. Blanda i övriga ingredienser och rör till en jämn smet. Häll smeten i en smord och kakaopudrad form och grädda i cirka 15-20 minuter.


POLKAGRISTRYFFEL

100 g mörk choklad
0,5 dl vispgrädde
0,5-1 dl krossade polkagrisar

Gör såhär
Hacka chokladen fint och lägg i en bunke. Koka upp grädden och slå den över chokladen. Rör till en jämn smet. Rör till sist i polkagrisen och bred den över kakan.


Lycka till!



Kommentarer

Populära inlägg