Saffransbullar med mandelmassa och russin


Åh, saffran, det är bland det godaste på denna jord! Receptet på bulldegen har jag fått av mamma och fyllningen knåpade jag ihop själv. Resultatet blev väldigt saftigt och gott men nästa gång kommer jag nog att ta i ännu mer mandelmassa för att göra mandelsmaken ännu tydligare. :)

SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA OCH RUSSIN
Cirka 30 st, ugn: 225-250 grader

BULLDEG
0,5 liter mjölk
200 g smör
2 dl strösocker
1 st ägg
1 st paket (50 g) jäst
0,5 tsk salt
2 påsar saffran
Cirka 1 kg vetemjöl
 + 1 st ägg att pensla med och eventuellt russin och pärlsocker innan gräddning

Gör såhär
Steg 1. Smält smöret och häll i mjölken - värm till rumsvarmt. Blanda socker och jäst i en bunke. Tillsätt sedan salt och ägg. Blanda saffran i smörblandningen och häll i bunken. Tillsätt sedan mjöl lite i taget tills degen känns smidig och inte allt för kladdig. Kör gärna degen i en assistent tills ett "glutennät" har bildats. Låt degen därefter jäsa under bakduk i 30 minuter. Gör fyllningen medan degen jäser (se recept längre ner).

Steg 2. Sätt ugnen på 225-250 grader. Baka ut och kavla degen och bred ut fyllningen jämnt över degen. Strö eventuellt på russin (eller tryck ner russin i varje bulle innan gräddning). Forma sedan bullarna så som ni vill ha dem och lägg på plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Låt jäsa cirka 20 minuter, pensla med ägg och strö eventuellt på pärlsocker och grädda dem sedan i 6-8 minuter.


FYLLNING MED MANDELMASSA
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
200 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 tsk stötta kardemummakärnor (eller färdigmalen kardemumma)

Gör såhär
Vispa ihop till en jämn smet och bred ut över degen.


 Lycka till!


Kommentarer

Populära inlägg